Myotragus, la ràdio escolar que fomenta l'expressió oral i escrita entre els alumnes


23 Sep, 2024

MYOTRAGUS, LA RÀDIO ESCOLAR QUE FOMENTA L'EXPRESSIÓ ORAL I ESCRITA ENTRE ELS ALUMNES

 

El CEIP Rei Jaume I de Palma de Mallorca va iniciar un projecte radiofònic entre els alumnes de 4t, que aquest any es realitzarà també amb els de 3r i 5è curs de primària.

La majoria dels centres de les illes es troben cada any amb l'increment d’alumnat nouvingut d'altres països. Aquest fet, dificulta la comunicació per impartir classes, ja que molts no entenen la llengua, especialment el català. Per intentar posar-hi solució, Vicenç i Teresa, dos mestres del CEIP Rei Jaume I de Palma, van posar en marxa un projecte d'aula per intentar fomentar el català entre els alumnes de 4t curs, la ràdio Myotragus.

 
Entrevista als docents Vicenç i Maria, precursors del projecte. 

 

“Pensam que la ràdio seria una manera atractiva i motivadora per practicar expressió oral, lectora i escrita”, ens comenta Teresa. El professorat volia intentar que la llengua catalana fos una opció de comunicació real per a tothom durant les classes. Per això, van anar incorporant poc a poc els materials necessaris per poder crear un espai semblant a una cabina de ràdio, gràcies a una subvenció aconseguida mitjançant un premi de la UIB.

Quan els infants van presentar l'activitat va ser tot un èxit. Primer, havien d'investigar sobre l'animal endèmic balear que donava nom a la ràdio, el Myotragus. Després d'aquest primer treball de recerca, els docents lliuraven a cada sessió diverses notícies en català per treballar i potenciar la lectura i escriptura, i així ells mateixos van anar creant el seu propi contingut del programa. Molts dels alumnes no entenien el que llegien, però això no va suposar un problema, sinó un repte. Varen posar en marxa un racó a l'aula, el “Bosc de Paraules”, on apuntaven tot el vocabulari que desconeixien per poder buscar-ne el significat i poder utilitzar en un futur.

 

 
Els alumnes de 4t gravant el programa de ràdio. 


El professorat que va iniciar aquest projecte no pensava mai que arribaria tan lluny, i és que, la implicació de l'alumnat va ser absoluta des d'un primer moment. “Els infants esperaven cada setmana la classe de català amb moltíssima il·lusió” admitía Vicenç.“Amb el temps, ells mateixos van anar generant un criteri propi i estructurant el contingut del programa, on cada alumne tenia la seva funció: uns presentaven, uns altres redactaven i locutaven les notícies, i altres entrevistaven, fomentant així el treball en equip”. Els alumnes van arribar a gravar un programa al mes i varen convidar personatges coneguts de les illes per entrevistar-los, com per exemple, el cuiner Miquel Calent.

Els docents asseguren que aquest procés ha estat increïble perquè, a partir de l'interès que va generar en els alumnes poder treballar com si fossin professionals radiofònics, han aconseguit millorar la comunicació oral i la competència en lectoescriptura en català. A més, hi ha despertat curiositat i interès, aportant-los criteri propi. Tant és així, que algun alumne ha confessat que, li agradaria ser periodista. Teresa ens explica que “ha estat molt enriquidor veure com els nins van fent servir la llengua catalana per comunicar-se amb el seu entorn”. Per a aquest nou curs, Ràdio Myotragus creixerà i s'introduirà a 3r, 4t i 5è de primària, seguint el format que durant aquest curs s'ha realitzat amb tantíssima il·lusió. El projecte s'ha fet ressó fins i tot als mitjans de comunicació.