ANPE ALERTA DE L’ESTRÈS CREIXENT I LA DESMOTIVACIÓ ENTRE ELS DOCENTS
Segons les dades recollides al darrer informe realitzat pel Defensor del Professor, des d'ANPE hem observat que gran part dels docents de Balears han sol·licitat ajuda per problemes d'estrès i ansietat relacionats amb la feina.
Durant el curs 2022/2023 el servei del defensor del professor del sindicat ha atès un nombre de 84 casos de docents per diferents problemes, i va en augment, ja que l'any passat es varen atendre 67 persones.
Pel que fa als contactes rebuts per aquest servei, destaquen significativament l'augment d'incidents al cos de mestres, especialment pel nombre de queixes derivades a través de telèfon, correu electrònic i també presencialment, que no venen recollides de manera formal a l'informe.
Relacionat amb l'estat anímic dels docents, és important recalcar l'alarmant increment de les situacions d'estrès i ansietat, que es disparen fins al 71% dels casos tramitats, respecte del 57% del curs anterior.
Cal afegir que, quan el relacionat amb l'entorn laboral, augmenten significativament els problemes associats amb la sobrecàrrega de treball i excés de burocràcia, que suposen el 67% de les situacions analitzades. També han pujat lleugerament els casos per problemes de convivència respecte a l'any passat, mentre que aquest curs, les ràtios de l'alumnat preocupen una mica menys, ja que el problema sembla haver arrelat de manera crònica i permanent com una de les preocupacions professionals del professorat.
D'aquestes tres gràfiques anteriors, podem extreure que el cos de mestres està estressat per sobrecàrrega laboral al centre educatiu.
D'altra banda, en els casos vinculats amb l'alumnat, podem observar que s'accentua la dificultat per impartir les classes, on la gràfica eleva aquesta dada fins a un 34%, a causa de l'ús del mòbil a les aules, una qüestió que cada vegada més preocupa, no només els educadors sinó també a les famílies.
Finalment, si analitzam la conjuntura amb les famílies, despunten dos fets curiosos i coneguts aquests darrers anys: la incomprensió del butlletí de les notes per part dels progenitors, i les faltes de respecte cap al professorat, amb un 31% i 30% respectivament. Aquestes dades posen de manifest la preocupació vinculada a la simplificació de l'avaluació (que no s'està utilitzant per part de les escoles) i la pèrdua d'autoritat dels docents, el qual està exposat no només davant les famílies sinó també davant els alumnes, del mateix professorat i davant l'equip directiu que deriva en problemes emocionals que poden acabar en una baixa laboral.
Com a conclusió, des d'ANPE volem alertar de la necessitat urgent d'establir mesures que minorin la preocupació i l'estrès que suporten els nostres docents, establint mesures que permetin regular l'excés de responsabilitat i traslladar a l'Administració la necessitat de tenir cura de l'estat emocional del professorat si no volem que aquest caigui en una profunda desmotivació.