ANPE CONDEMNA EL TRÀGIC SUCCÉS EN EL QUAL UN ALUMNE HA CAUSAT LA MORT A UN PROFESSOR I TRANSMET LA CONDOLENÇA A LA FAMÍLIA


20 Abr, 2015

ANPE CONDEMNA EL TRÀGIC SUCCÉS EN EL QUAL UN ALUMNE HA CAUSAT LA MORT A UN PROFESSOR I TRANSMET LA CONDOLENÇA A LA FAMÍLIA DE LES VÍCTIMES   L'incident ha ocorregut aquest matí en l’Institut Joan Fuster de Barcelona, en el qual ha resultat mort un professor i quatre persones han estat ferides després d'irrompre un alumne de segon d'ESO, armat amb una ballesta.

Es tracta d'un cas absolutament nou i aïllat a Espanya que no ha de servir perquè saltin les alarmes encara que sí ens ha de servir per reflexionar i continuar treballant amb més determinació en la prevenció i detecció de la violència als centres escolars.

ANPE des del seu servei del Defensor del Professor, que cada any presenta un estudi sobre convivència escolar, assenyala en l'últim informe que les agressions i amenaces d'alumnes cap als professors representen el 7% dels casos analitzats, encara que lògicament no es tracta solament d'agressions físiques amb resultat de lesions, sinó d'insults, coaccions i altres actuacions que atempten contra la convivència. Des de la creació del Defensor del Professor, ANPE ve posant a la disposició del professorat aquest servei per ajudar en la resolució de conflictes i establir cada any mesures que contribueixen a millorar la convivència als centres. En aquest sentit ANPE exigeix:
- El Compliment dels Decrets de convivència així com les Normes de conducta establertes als centres.
- Empar legal als professors des de l'administració educativa i desenvolupament d’una llei d'autoritat, històricament reclamada per ANPE.
- Assistència psicològica als professors que han sofert alguna situació que ha derivat en danys psicològics.
- Preparació per a la resolució de conflictes, inclosa en la formació inicial i continua dels docents.
- Revisió de la Llei del Menor.

Lamentablement la violència existent en la societat es trasllada en moltes ocasions als centres educatius i l'escola ha d'actuar com un laboratori d'idees que estableixi mesures preventives i de resolució de conflictes perquè ajudi a canviar les conductes violentes, però el professorat necessita el suport i la implicació de l'Administració i de la resta de la Comunitat Educativa i de la societat en general per millorar la convivència als centres i que els processos d'ensenyament aprenentatge es desenvolupin en òptimes condicions.

Des de la reflexió serena ANPE condemna aquest fet i seguirem treballant per erradicar qualsevol conducta violenta que es produeixi a l'aula que és treballar, en definitiva, per la prevenció i erradicació de la violència en qualsevol de les seves manifestacions en la societat.