ANPE ALERTA DE L'AUGMENT DE LES BAIXES LABORALS PER ESTRÈS I ANSIETAT
Enguany, després d'analitzar l'informe elaborat pel Defensor del Professor, des d'ANPE hem observat un increment considerable de les baixes laborals entre els docents de les Balears per situacions d'estrès i desmotivació relacionades amb la feina.
- Així ho mostra l’estudi realitzat enguany pel Servei del Defensor, on un cop analitzats els resultats de les estadístiques, s'observa que l’elevada taxa d’estrès i ansietat de cursos anteriors s'ha transformat, probablement, en un augment de les baixes laborals.
- Des de la nostra organització, ja anàvem advertint del delicat estat anímic del professorat a causa de determinats factors, com ara l'excés de tasques burocràtiques.
Durant el curs 2023/2024 el Servei del Defensor del Professor ha atès 145 casos, fet que suposa 63 més que l'any passat. Mitjançant les dades recollides, s'han elaborat unes gràfiques on podem observar els resultats obtinguts:
Pel que fa als casos rebuts, destaca l’increment d'incidents a secundària i batxillerat, a diferència del curs anterior, on el cos de mestres era el més perjudicat.
Pel que fa al professorat, la nostra gran sorpresa ha estat el resultat sobre la situació dels nostres professionals. Hem pogut apreciar un augment significatiu de les baixes laborals que s'han incrementat del 14% al 39% respecte del curs anterior. Aquesta dada suposa que l'alta taxa d'estrès del curs anterior hagi derivat en baixa laboral, coincidint majoritàriament amb docents que ja havien sol·licitat el servei del defensor l'any anterior.
Relacionat amb l'entorn laboral, podem comprovar:
S'aguditzen els casos associats a la sobrecàrrega de treball i la burocràcia, del 67% al 71% d'un curs a un altre, el qual indica que el professorat continua pendent de resoldre aquest problema.
- Es mantenen els problemes de convivència i s'arrela la preocupació per les ràtios de manera permanent, especialment perquè l'escola pública és la que gestiona els estudiants amb més necessitats.
Referint-nos a l'alumnat, s'accentua notablement el ciberassetjament, del 13% al 25%, i es manté la dificultat per impartir les classes, on la gràfica el situa com la segona problemàtica amb un 21%, per la manca d'autoritat cap a la figura docent i per l'ús dels dispositius mòbils, que figuraven com una de les distraccions principals de l'alumnat a l'aula en un estudi realitzat anteriorment.
Pel que fa a les famílies, continua despuntant la incomprensió del butlletí de notes i les faltes de respecte cap al professorat. A més, han augmentat els casos de ciberassetjament, les acusacions sense fonament i, especialment, les denúncies davant del departament d'inspecció educativa (del 5% a l'11%).
- Aquestes dades posen de manifest la preocupació del docent vinculat a la simplificació voluntària de l'avaluació (que no s'està utilitzant per part dels centres educatius) i a les faltes de respecte rebudes, que, moltes vegades, deriven en problemes emocionals o en baixa laboral, com s’ha indicat anteriorment.
En conclusió, l'excés de tasques administratives suposa més de 600 hores anuals desaprofitades per cada docent. L'elaboració de situacions d'aprenentatge, els canvis normatius continus, la diversitat de l'alumnat, les ràtios elevades, l'ús dels dispositius digitals, l'aplicació anticipada de la LOMLOE i la possibilitat de passar a un altre curs amb assignatures suspeses són el focus de les qüestions que desmotiven la tasca del professorat. A més, la cobertura immediata de les substitucions generades i resoldre els problemes derivats de la insularitat són qüestions que també han estat recollides a l'informe.
Des d'ANPE reclamam buscar solucions urgents per millorar l'estat anímic dels docents, ja que, de manera generalitzada, la salut mental dels nostres professionals empitjora, especialment des de la pandèmia. Per això, proposam a l'Administració aplicar un pla de desburocratització immediat, potenciar el respecte del professor, dignificar-ne les condicions laborals i atendre les necessitats.