ANPE aposta per regular l'ús del mòbil als centres educatius


24 Gen, 2024

ANPE APOSTA PER REGULAR L'ÚS DEL MÒBIL ALS CENTRES EDUCATIUS

Fa mesos que, després de conèixer el resultat de l'enquesta que vam elaborar des del Servei del Defensor del professor del sindicat sobre l'estat anímic dels docents de les Balears, vàrem advertir que el professorat reclamava la necessitat de regular l'ús del mòbil a les aules, ja que va quedar reflectida la seva preocupació entorn d'aquesta qüestió en una de les preguntes del formulari.

Aquest matí, Educació ha presentat una proposta redactada, en què hem fet èmfasi que la normativa ha de venir pautada i coordinada des del Ministeri, i així les comunitats puguin adaptar-la a la realitat dels seus centres. A més, des d'ANPE hem detectat dos punts crítics:

En primer lloc, cal tenir en compte la utilització del telèfon mòbil per part dels docents. Cal recordar que els professionals el fan servir, moltes vegades, per fitxar, posar notes, fer trucades per coordinar activitats extraescolars, organitzar i comunicar-se entre els professors, entre altres qüestions. Per això, hauríem de reconsiderar que el mateix professorat l'utilitza a la seva feina, ja que la mateixa administració ha creat aplicacions com el "Gestibmòbil" per facilitar-ne la tasca fent-ne un ús responsable. D'altra banda, la qüestió relacionada amb l'alumnat, perquè indagar als telèfons després d'un conflicte podria suposar la vulneració del dret a la intimitat del menor.

En conclusió, consideram que els mòbils han de limitar-se durant la jornada escolar, a excepció de determinats moments, quan l'ús pedagògic i didàctic sigui necessari. Pensam que la normativa no hauria d'interferir en la regulació que afecta el professorat, ni tampoc vulnerar el dret a la intimitat de l'alumnat, de manera que la Conselleria hauria d'establir unes pautes que garanteixi una digitalització responsable perquè no es continuï incrementant aquesta problemàtica.