ANPE suggereix proporcionalitat en els deures respectant la decisió docent


01 Gen, 2024

ANPE SUGGEREIX PROPORCIONALITAT EN ELS DEURES RESPECTANT LA PROFESSIONALITAT ACADÈMICA DELS DOCENTS

 

Des del sindicat consideram que és important la necessitat d'introduir racionalitat en els deures escolars, reconeixent els beneficis que tenen aquestes tasques per a afermar l'après a l'aula, inculcant l'hàbit d'estudi, fomentant l'esforç personal i fins i tot l'organització i planificació del treball de l'alumne.

D'altra banda, creim que ha de respectar-se, l'adequació, la moderació i la proporcionalitat d'aquests deures a l'edat i al nivell educatiu de l'alumnat, tenint en compte els diferents temps de l'estudiant per a jugar, descansar i relacionar-se amb els altres. En aquest sentit, dependria del curs escolar, on aquells alumnes més petits no necessitarien moltes més activitats, mentre que probablement, aquells que cursen el segon curs de batxillerat i estan preparant la selectivitat, necessitarien dur a terme alguna activitat per a no perdre el fil de la preparació a les futures proves.

Des d'ANPE, respectam la decisió del professorat i la seva autoritat professional i acadèmica a l'hora de recomanar quins alumnes necessiten un reforç, recordant que aquest sigui compatible amb el descans i la desconnexió. És important aprofitar aquestes festes per passar temps de qualitat amb la família, amb deures com jugar a jocs de taula, fer excursions, anar a passejar, llegir un llibre junts, evitant l’abús a les pantalles, ja que, el que més valoren els infants és el temps que els hi dedicam.

En qualsevol cas, segons les dades de PISA en anys anteriors, volem recordar que els països amb menys hores dedicades als deures obtenen bons resultats. A Finlàndia, per exemple, només reserven dues hores setmanals a les tasques a casa.