Mesa Sectorial de dimecres 11 de desembre


11 Des, 2024

MESA SECTORIAL DE DIMECRES 11 DE DESEMBRE

 

A la Mesa Sectorial d’avui s’ha tractat en un primer torn:

  1. Aportacions a l’ordre de regulació de l’ús dels telèfons mòbils i altres dispositius electrònics als centres educatius.
  2. Aportacions al futur decret d’Ordenació de l’FP.
  3. Torn obert de paraula.

Abans d’iniciar la reunió, la part social hem afegit un nou punt sobre la situació del CEIP La Femu i l’IES Politècnic, que es tractarà a una altra Mesa amb la presència del Conseller d’Educació.

En el primer punt, la directora Cati Ginard, comenta que s’elaboraran una sèrie d’esborranys del mateix document tenint en compte totes les aportacions rebudes, on finalment es publicarà l’ordre el maig del 2025 amb efecte el pròxim curs escolar. Des del sindicat hem recordat, que segons els darrers estudis del servei del defensor del professor, els docents es queixen de les dificultats per impartir classe, així com de les faltes de respecte i de la pèrdua d'autoritat de la figura del mestre, on l'ús dels dispositius mòbils suposa una de les principals causes i distraccions de l'alumnat a l'aula. Des d’ANPE, ja vàrem fer les aportacions al redactat, on hem volgut destacar:

  • Que s’estableixin pautes concretes generals per a tots els centres, davant comportaments disruptius.
  • Que es demani la col·laboració de les famílies, via Gestib, per facilitar l’aplicació de les mesures preses.
  • Que es respecti el principi de professionalitat dels docents i la presumpció que es fa un bon ús del mòbil a les aules, ja que aquest s’utilitza per tasques de gestió, marcatge, coordinacions docents o controls d’assistència, entre d’altres, sobretot quan els docents no es disposa d’ordinador dins l’aula.

Respecte a la Formació Professional, la directora general Isabel Salas, ens comenta que el següent Decret respon a la normativa nacional (RD) i aquest desplegarà la normativa en diferents ordres autonòmiques. La majoria dels esborranys es preveu que es treballaran el setembre del 2025 i alguns com l’ordre d’admissió dels graus està previst el gener del 2025, que es publicarà al mes de març. Les novetats principals van referides a les FCT i la formació DUAL.

Des d’ANPE, hem advertit a Educació de les següents preocupacions que el professorat ens transmet i altres suggeriments, com:

  • Incrementar les famílies professionals de cicles formatius, per tal de diversificar l’oferta pública d’estudis.
  • Advertir de la manca de docents en algunes especialitats, on proposam que s’agilitzin i es mantinguin obertes les llistes de professorat expert i especialista.
  • Deixar constància del malestar d’alguns CIFPs pel professorat estabilitzat de matèries no afins a la seva titulació, ni experiència ni formació, que està dificultant garantir l’assoliment de les habilitats i destreses necessàries. Des del sindicat hem posat l’exemple de l’escola nàutico-pesquera, on la perfilació ha ajudat alguns fenòmens d’intrusisme.
  • Recordar que realitzar les pràctiques amb mòduls suspesos, genera malestar entre els nostres professionals, malgrat que sigui per circumstàncies excepcionals  i a criteri de l’equip docent.
  • Concretar la distribució de les places després de la integració al cos A1, on la plantilla dels diferents estudis contempla professorat de secundària, d’FP i d’especialitats singulars que conflueixen al mateix centre. Així doncs:

Hem insistit en què es completi jornades senceres fent servir les hores de certificacions professionals.
Hem recordat en establir un complement compensatori de 178 € pel professorat no integrat, tal com tenen altres CA.

Demanar pel fons Next Generation, que finalitza el 2025 i en aquests moments, possibiliten la contractació de nou professorat d’FP, creació de noves places per alumnes i altres qüestions que depenen d’aquesta partida pressupostària.

  • Que tots els centres d’FP siguin de titularitat de la Conselleria d’Educació, per poder agilitzar els recursos i els mitjans, com per exemple el CIFP l’Embat.
  • Que les hores de FCT tenguin el mateix coeficient reductor, reconeixement en els diferents CIFPs, ja que uns centres apliquen un coeficient reductor diferent a altres.
  • Vertebrar la formació DUAL, pel fet que cada comunitat l’estableix amb autonomia dificultant les convalidacions per trasllat d’expedients.

Al final de la reunió, s’ajorna la Mesa a un altre dia per tractar el punt pendent i el torn obert de paraula.