RESUM MESA SECTORIAL DE DIMECRES 9 D’OCTUBRE
A la Mesa Sectorial d’avui s’ha tractat el Pla d'infraestructures educatives que es pretén desenvolupar des del 2024 fins al 2034. El Conseller d’Educació ha explicat que ha fet feina amb tots els grups parlamentaris, introduint les noves construccions, les actuacions, les aules prefabricades i nous convenis amb ajuntaments.
El Pla preveu una inversió de 100 milions d’euros a 10 anys, en un document viu que permet aportacions i que serà revisable a final de legislatura. Així es contemplen actuacions a curt, mitjà i llarg termini, on urgeix prioritzar les centres d’Eivissa i Palma.
D’altra banda, pel que fa a la climatització, es planteja un Pla paral·lel on s’han recollit les aportacions sindicals, per establir zones d’ombra als patis, plaques solars i equips de climatització eficients.
➡️ En aquest sentit ja vàrem fer aportacions generals, entre les quals destacam:
▪️ Que el Pla d’infraestructures contempli la creació de nous centres, on si es crea una nova plaça aquesta sigui pública, per atendre en igualtat a tots els alumnes de les illes. En la mateixa línia, els nous espais ens permetrien anar reduint les ràtios de tots els nivells educatius de manera progressiva.
▪️ Que s’agilitzin i simplifiquin els tràmits de licitació per executar reformes i obres, així com facilitar la normativa de col•laboració municipal per actualitzar els CEIPS, i donar més autonomia als centres i capacitat d’autogestió per les actuacions més concretes.
▪️ Que s’introdueixi un sistema de climatització eficient i sostenible, fent servir plaques solars als sostres dels edificis i als pàrquings, per combatre les temperatures extremes així com posar espais d’ombra amb arbres als patis escolars.
▪️ Que s’estudiï la possibilitat d’unificar la Formació Professional o aquells estudis relacionats en famílies professionals en Infraestructures independents, gestionades per Educació, fent recintes semblants als nous espais reservats pel districte de les Arts.
▪️ Prioritzar la xarxa d’infraestructures més necessitada, com són els centres d’Eivissa, Formentera i algunes zones de Palma, els quals es troben en una situació de més urgència.
▪️ Pel que fa a qüestions més concretes les anirem aportant a mesura que tinguem aportacions més datades i concretes.
▪️Adequar la construcció dels nous centres i els ja existents, a l’entorn natural amb marjades, pinars i zones verdes que permetin la integració de les infraestructures educatives al paisatge del municipi.
➡️ Al torn de paraula hem demanat paral·lelament a la construcció de nous centres, si es podria reservar un espai per a la construcció d’habitatges pels docents (consensuat amb els ajuntaments), especialment a les illes Pitiüses.