Mesa Sectorial de dilluns 2 de setembre


02 Sep, 2024

MESA SECTORIAL DE DILLUNS 2 DE SETEMBRE

A la mesa d’avui, s’han tractat els següents punts per al curs 2024-2025:

  1. Salutació del conseller d’Educació i Universitats.
  2. Informació de la Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu.
  3. Informació de la Secretaria General.
  4. Informació de la DG Personal Docent i Centres Concertats.
  5. Informació de la DG de Planificació i Gestió Educatives.
  6. Informació de la DG d’FP i Ordenació Educativa.
  7. Informació de la DG Primera Infància, AD i Millora Educativa.
  8. Torn obert de paraula.


Al primer punt,  el Conseller ha explicat les novetats per l'inici de curs, amb les principaIs línies d'actuació.

 

Al segon punt,  s’ha destacat la gratuïtat del transport per batxillerat (amb municipi diferent del centre). Afecte a 23 centres educatius, 1168 alumnes amb una despesa d’uns 800.000 euros.

Quant al topall del preu de menjador, s’està cercant la manera perquè el preu màxim sigui de 6'5 € als centres públics.

També es pretén implementar un programa propi intern (com la xarxa Sèneca, que s’empra a 14 CCAA) per una gestió més eficaç i amb la intenció de desburocratitzar les tasques dels centres (processos, gestió econòmica, comunicació amb les famílies, gestió acadèmica general, de règim especial i FP, així com la formació del professorat, entre altres).

S’ha augmentat la quantia de les beques fins a 9,5 milions, amb ajudes per llibres de text, així com la signatura de convenis amb ajuntaments pel Pla d’infraestructures que es tractarà més endavant.

 

Seguidament, la Secretaria General ens informa de la modificació de la gestió econòmica dels centres, que es regularà mitjançant una ordre per llindar despeses, donant-los més autonomia a l’hora de tramitar les despeses.

 

En relació a la DG dirigida per Ismael Alonso, ens comuniquen que:

S’han rectificat una trentena de places d’interins que havien de mantenir la vacant, amb el consegüent retard del procés d’adjudicacions setmanal. Després va caure el servidor, i la DGTIC ho va resoldre augmentant l’accés a més usuaris, on reconeixen la necessitat de treballar en una millora del software.

Es treballarà a partir de l’octubre la resta dels punts pendents de l’Acord Marc, amb la convocatòria de més Meses Tècniques.

També s’executaran algunes negociacions a la resta d’illes com s’ha fet amb el reconeixement de les places de DC i MDC.

Amb relació a futurs processos selectius està previst que es convoquin més de 1000 places per enguany, per complir amb la Llei d’Estabilització, respectant el percentatge d'interinitat recomanats.

D’altra banda, s’estudiarà la possibilitat d’obrir les borses d’interins durant tot l’any.

Ens emplacen a treballar per la propera convocatòria de CS, nous supòsits que recullin aquelles situacions que no s’han pogut solventar per criteris tècnics.

Estan cercant un aplicatiu més eficient per gestionar el concurs general de trasllats autonòmic, i poder-ho desplegar atenent les característiques de la nostra CA.

A partir d’ara els CEPs, el CFIRDE i l’IBSTEAM, treballaran de manera conjunta anticipant-se a les formacions, on el cfirde es reconduirà cap a un centre de formació i assessorament d’equips directius.

 

Des de Planificació, Cati Ginard informa que el Decret d'admissió es troba en la darrera fase d’aplicació. S’ha publicat un nou procés d’escolarització de 0-3, del 9 al 16 de setembre, ofertant 299 places a 9 centres.

S’han elaborat unes instruccions d'organització i funcionament pel CTEIB, on es treballarà per tot el Règim Especial l’actualització dels currículums atenent els canvis normatius. També es potenciaran programes específics per formar-se en idiomes estrangers.

Es regularà l’ús del mòbil als centres educatius, amb unes instruccions pels centres públics i unes recomanacions pels centres concertats.

Pel que fa a la implementació de la primera llengua d’aprenentatge, s’ha d’estudiar com es facilitarà, on es planteja si fos necessari, aplicar agrupaments flexibles 6 h setmanals.

 

La directora general d’FP, Maria Isabel Salas, han configurat grups de treball de currículums per desplegar la normativa abans del curs 25/26. Avisa que ja s’han publicat les resolucions d’Avaluació i que s’està treballant a la redacció de la normativa que reguli la nova PBAU.

 

Al setè punt, ens comuniquen que la quota s’ha incrementat en 71 orientadors (52,5 a Mallorca, 5,5 a Menorca, 12 a Eivissa i 1 a Formentera), en 30 nous efectius als EAPs (25 a Mallorca, 2 a Menorca i 2,5 a Pitiüses).

En relació amb els ATEs es garanteix 1 per cada centre, a més d’altres que es requereixin. A partir de demà s’incorporà la figura de psicòleg educatiu als IES, i les places pendents s’oferiran pel tràmit urgent.

 

Al torn de preguntes, el Conseller ens ha respost que s’ampliaran les hores de PALIC, ens han fet arribar el projecte de Pla d’Infraestructures i l’esborrany sobre l’ús del mòbil, amb un termini per fer aportacions.