Resum Mesa Sectorial dimecres 10 de juliol


11 Jul, 2024

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DE DIMECRES 10 DE JULIOL


Aquesta Mesa atén la continuació de la de dia 28 de juny, amb els punts:

2. Modificació del currículum i l’avaluació de l’educació infantil, de l’educació primària, de secundària i de batxillerat a les Illes Balears.
3. Informació sobre la creació de grups de treball per als projectes de redacció dels nous currículums de les etapes d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat.
4. Informació sobre la creació de grups de treball per als projectes de redacció dels nous currículums d’FP.
5. Informació sobre les instruccions d’FP per al curs 24-25.


2. En relació amb la modificació dels currículums, es proposa adaptar la normativa tal com articula la legislació, on la directora general explica que la intenció és:
- Simplificar les tasques administratives i l’avaluació
- Que les SA tinguin caràcter orientatiu
- Establir un únic informe a 6è de primària
- Que el treball de recerca a batx. sigui optatiu i no prescriptiu.

  • Des del sindicat demanam estabilitat normativa pels inconvenients que suposen els canvis continus. L’aplicació anticipada de la LOMLOE i el desplegament normatiu de les SA, juntament amb la ponderació desmesurada dels criteris d’avaluació, han esgotat el professorat. A més, a les Balears, s’ha anat més lluny que la resta de territoris, per això reclamam que se simplifiquin totes les tasques administratives i es concreti el que s’ha de fer a cada etapa, on cal recuperar el lideratge dels docents que han quedat absorbits per la burocràcia.


3 i 4. Quant a la creació de grups de treball per la redacció dels currículums d’EI, PRI, SEC i batx. ens comuniquen que es crearan aquests grups mitjançant un formulari voluntari, on es remunerarà al personal col·laborador (aprox. 1500 € per cada grup de projectes), tenint en compte la representativitat geogràfica. Es pretén ordenar i concretar els sabers bàsics per cursos, clarificant els criteris d’avaluació. La intenció de l’Administració és escoltar la comunitat educativa atenent allò que necessiten.  Aquesta tasca està prevista que finalitzi a finals de novembre. Ens informen que a FP han rebut unes 700 sol·licituds de participació. Pel que fa a  la resta d’ensenyaments, on el termini finalitza el 20 de juliol, de moment es disposa de més de 200 sol·licituds.

  • Pel que fa a l’FP s’han de redactar més de 100 currículums, amb la qual cosa s’haurà de potenciar la col·laboració del personal per poder tenir enllestida aquesta tasca, amb grups de treball de la mateixa família professional.
  • Des d’ANPE trobam necessari desenvolupar la part autonòmica del currículum i hem reivindicat la creació d’un departament que elabori SA models a disposició dels docents.


5. Al darrer punt, sobre les instruccions d’FP per al curs vinent ens informen que el Ministeri encara realitza modificacions del RD. Entre els canvis que plantegen:
- Afegir 1h per cada tutoria als currículums.
- Mantenir 1 h pel mòdul d’anglès a primer curs i 1h a segon curs.
- Que l’equip docent decideixi si un alumne fa les pràctiques a l’empresa.
- Assegurar que l’alumne pugui acabar les pràctiques, per això s’avancen les dates.
- Obtenir el núm. d’afiliació a la SS abans de l’inici de la formació a l’empresa.
- Permetre triar entre fer el projecte/pautes bàsiques al projecte intermodular de 2n curs.
- Establir 100 h de formació en pràctiques a primer curs, com a mínim, per donar flexibilitat als estudis (es podran ampliar l'any que ve).
- Potenciar el POAP per orientar els alumnes en el seu procés d’admissió. 
- S’augmentaran les places pels alumnes provinents del CFGS.
- Es preveu contractar a més professorat per reforçar la implantació de nous cicles.

  • Des d’ANPE volem garantir les condicions sociolaborals del professorat d’FP envers l’aplicació de la nova llei ministerial, així com mostrar la nostra preocupació pels estabilitzats en matèries no afins als cicles d’FP i el procés d’integració, que pot generar diferències entre les plantilles dels centres. D’aquí que hem insistit en un complement compensatori pel professorat no integrat i que es doti de més hores de quota, amb la intenció de poder gestionar els certificats de professionalitat entre el professorat dels CIFPs.