UNISEP reclama al delegat del Govern solucions per resoldre els problemes de la insularitat


06 Mar, 2024

UNISEP RECLAMA AL DELEGAT DEL GOVERN SOLUCIONS PER RESOLDRE ELS PROBLEMES DE LA INSULARITAT

La plataforma sindical UNISEP s'ha reunit aquest migdia amb el delegat del Govern, Alfonso Rodríguez, per traslladar la necessitat de donar solucions a les dificultats que genera la insularitat, tal com fa anys que exposen els serveis públics de balears. Entre les propostes, hem plantejat actualitzar el plus d'insularitat de tots els docents, els sanitaris, les forces de seguretat i l'administració general de l'estat.

En aquesta trobada, els representants sindicals d'ANPE, SIMEBAL, SATSE, CSIF, USAE, JUPOL i JUCIL, han explicat els problemes que travessen els seus professionals per exercir la feina en les mateixes condicions que la resta de territoris, ja que la carestia de la vida a l'arxipèlag s'ha tornat insostenible en els darrers 20 anys.

Tot i que en l'àmbit autonòmic s'han anat plantejant millores en sectors com el sanitari o l'educatiu, establint places de difícil cobertura, continuam demanant mesures alternatives per a tots els sectors implicats. Per això, hem exposat als representants de l'Estat a les Balears, la situació en què es troba cada sector:

En el cas dels docents, ANPE ha expressat la seva preocupació respecte als inconvenients que comporta assumir destins com el d'Eivissa o Formentera, on molts mestres i professors es veuen desplaçats lluny de les seves famílies, arribant a pagar dos lloguers, compartint pis amb més de 3 o 4 persones, per no parlar dels casos més extrems de docents dutxant-se a gimnasos, dormint en un sofà, o, fins i tot al cotxe.

Pel que fa els cossos de seguretat, JUCIL i JUPOL, han traslladat la fugida de professionals que pateix el seu sector, especialment a les illes Pitiüses i que suposa un dèficit de policies i guàrdia civils que repercuteix en la seguretat del ciutadà.

En la mateixa línia, els sindicats sanitaris SIMEBAL, SATSE i USAE han reivindicat la necessitat de fidelitzar els professionals per donar una atenció de qualitat. També s'ha fet esment a la pèrdua de funcionaris de l'Administració General de l'Estat a les Balears per aquesta carestia de vida, fet que demana el sindicat CSIF, ja que actualment els serveis públics són molt deficitaris.

Per això, hem remarcat el Sr. Rodríguez, la importància de col·laboració entre l'Estat i el Govern per incrementar la indemnització per residència que no s'actualitza des de l'any 2007. Un dels portaveus d'UNISEP, Víctor Villatoro ha remarcat que consideram "ridícul que la doble o triple insularitat es pagui amb només 11 euros més al mes, mentre que a les Canàries la doble o triple insularitat pot suposar més de 500 euros mensuals".

Per aquest motiu, creiem necessari traslladar al Congrés dels Diputats un missatge comú, que doni resposta a aquesta tessitura que manté en una desigualtat permanent als serveis públics del nostre arxipèlag.

En acabar la reunió, els líders de la plataforma han recordat que tenim pendent una reunió amb la presidenta del Govern, Margalida Prohens, perquè es prioritzi en la millora d'aquest complement d'insularitat, ja que estem segurs repercutirà en la qualitat assistencial dels nostres ciutadans, alumnes i pacients.