Anpe celebra el 5 de juny, Dia Internacional del Medi Ambient


05 Jun, 2022

ANPE celebra el 5 de juny, DIA INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT

“En l'univers hi ha milers de milions de galàxies, en la nostra galàxia hi ha milers de milions de planetes, però només hi ha una Terra.”

Dirigit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i celebrat cada 5 de juny des de 1973, el Dia Mundial del Medi Ambient és la plataforma mundial més gran per a la divulgació ambiental i el celebren milions de persones a tot el món. Cada any l'afavoreix un país diferent, i en aquest 2022 l'amfitrió i organitzador és Suècia.

“Una sola Terra”, és el lema triat per Nacions Unides per a aquest any 2022. La Terra s'enfronta a una triple emergència planetària: el clima s'escalfa a un ritme massa ràpid perquè les persones i la naturalesa s'adaptin; la pèrdua d'hàbitat i altres pressions sobre la naturalesa han comportat al fet que aproximadament 1 milió d'espècies estiguin en perill d'extinció; i la contaminació continua enverinant el nostre aire, terra i aigua. Es pretén conscienciar sobre aquestes tres crisis, alhora que s'anima i fomenta la celebració, protecció i restauració del nostre planeta a través de diverses activitats.

Es tracta d'un eslògan amb gran simbolisme ja que va ser l'empleat en la primera Conferència d'Estocolm de 1972, un esdeveniment que va posar el medi ambient en l'agenda global i va conduir a l'establiment del Dia Mundial del Medi Ambient.
 

ANPE i la seva responsabilitat en l'educació dels valors a favor del medi ambient.

En el context actual d'amenaça constant dels ecosistemes naturals, de l'explotació indiscriminades dels seus recursos i les seves conseqüències per a la salut de tots, l'educació i formació de les noves generacions ha de ser un dels eixos fonamentals per a qualsevol organització, que com ANPE defensi als seus majors artífexs: els educadors, mestres i professors.

Les últimes lleis educatives a Espanya incorporen l'educació ambiental en tots els nivells escolars tractant-se de manera transversal en els currículums de les àrees i matèries impartides i sent un dels objectius principals a aconseguir en cada etapa educativa.

La figura del docent, especialment els mestres, en aquest procés d'ensenyament-aprenentatge dels principis i valors mig ambientals és essencial com a motor en els primers anys d'escolarització dels nens i les nenes per les pròpies característiques evolutives i d'aprenentatge dels més joves. Un aprenentatge que establiran les bases que utilitzaran els professors, ja en l'etapa secundària, per a dotar tot l'alumnat d'uns coneixements i unes eines que els permetin l'acció mediambiental en la seva vida.

 

ANPE posa en valor ,en aquest dia, la labor de tots els docents.

Per això, des d’ANPE volem, en aquest dia, agrair i animar a tots els docents, l'aportació fonamental i decisiva que cada dia realitzen a l'aula per tal d'aconseguir una educació mediambiental per a tots nosaltres que cuidi i faci del nostre món, la nostra única Terra, el lloc del qual tots ens sentim orgullosos.

 

ANPE, Sindicat independent.