Mesa Sectorial de dijous 27 de gener


27 Gen, 2022

MESA SECTORIAL DE DIJOUS 27 DE GENER

Avui dematí ens hem reunit amb la directora general Amanda Fernández, on s’ha tractat un únic punt a l’ordre del dia:

  1. Esborrany de Decret pel qual es regula el Centre de Formació, Innovació i Recerca per a l’exercici de la Direcció Escolar de les Illes Balears (CFIRDE-Ib).
  2. Bases del concurs de mèrits per a la selecció de directors de centres docents públics de les Illes Balears.

La directora general de Primera Infància ens informa de la regulació normativa d’aquest nou centre on se’ns informa que aquesta infraestructura la dirigirà el Sr. Manel Perelló amb dos assessors més. La intenció d’aquest CFIRDE és afavorir els intercanvis d’experiències, les bones pràctiques, les funcions de recerca, entre altres tasques.

Des d’ANPE trobam que no es fa cap referència a la nova llei educativa, la qual cosa ens ha sorprès. Per aquest motiu, hem demanat que la innovació, recerca i formació dels directors es realitzi des dels actuals CEPs. 

Des del sindicat hem demanat quines funcions i quines línies d'acció es pretenen fomentar des d'aquesta nova infraestructura, ja que si la intenció és reforçar la figura del director, no desitjam que en un futur es potenciï el perfilament de les places o la professionalització de la funció directiva.

Volem recordar que la LOMLOE dictamina que la funció directiva s'estableix des dels claustres del professorat, on s'ha de promoure el lideratge pedagògic des de l'elecció democràtica del personal docent del centre educatiu en qüestió.

A la reunió hem demanat:

  • Quina necessitat hi ha de crear aquest centre?
  • Aquesta proposta suposarà més distància entre directors i professorat?
  • Es pretén professionalitzar el cos de directors a mig termini?
  • És necessaria la despesa econòmica que suposarà?

Els directors i els equips directius fan una tasca fonamental en la gestió i l’organització dels centres. Des del sindicat, valoram aquesta feina i estam d’acord en potenciar i millorar el reciclatge continu, per adaptar-se a les necessitats actuals, però dintre dels centres de formació actuals.

També hem demanat quants de nous càrrecs i assessors suposaria per als comptes d'Educació, i quin pressupost suposarà anualment, quan hem de recordar, que els docents de les balears suporten una retallada salarial, a la vegada que hem de fer front al sobrecost que suposa la insularitat.

En aquest sentit, trobam aquesta infraestructura inapropiada on cap altra comunitat autònoma ho ha contemplat. Aquestes competències pertanyen a l’IRIE (Institut de Recerca e Innovació Educativa), al DIE (departament d’inspecció Educativa (DIE), a la direcció general de planificació i centres, a la direcció general de Personal Docent i al CEP (centre de professorat).

Des d’ANPE ens hem oposat en aquest CFIRDE-Ib perquè en aquests moments el trobam innecessari.

D’altra banda, pel que fa al concurs de mèrits per a la selecció de directors, la Sra. Antònia Serra ens comunica que el procediment és telemàtic i que s’ha adaptat a la LOMLOE, quant a la formació i adaptació normativa. Pel que fa a les comissions de selecció s’ha obert a altres tipologies, i que la formació directiva no serà requisit per presentar-se a director, però si per a ser nomenats (per això estaran en pràctiques mentre fan la formació directiva). Des del sindicat hem demanat si el barem i les bases d’aquesta convocatòria és la mateixa de sempre, i si s’adapta a la LOMLOE. Ens han respost que si, de manera que ens pareix correcte la resolució que es presenta.

  • Entre els requisits dels candidats cal destacar una antiguitat d’almenys 5 anys com a funcionaris de carrera, amb funcions docents de 5 anys, estar en actiu en un centre públic de les Illes Balears, complir amb el requisit en llengua catalana i presentar un projecte de direcció.
  • La presentació de sol·licituds serà telemàtica fins al 16 de febrer de 2022 aquí.
  • Pel que fa a la presentació del projecte de direcció es farà telemàticament aquí.
  • Després de publicar les llistes definitives dels precandidats admesos i exclosos, el 7 de març de 2022, es formaran les comissions de selecció.
  • A continuació tindrà lloc la valoració dels mèrits i del projecte de direcció dels candidats i la proposta de selecció, on finalment s’establirà una proposta d’equip directiu i el nomenament del director proposat, amb efectes de l’1 de juliol de 2022 i per un període de quatre anys.
  • Els candidats han de realitzar un programa de formació sobre el desenvolupament de la funció directiva impartit pel Ministeri d’Educació. 

Al torn de preguntes se'ns informa que a mitjans de febrer sortirà la destinació provisional del CGT.