Anpe vol posar en valor l'educació i la tasca de les dones docents en temps de COVID-19


08 Mar, 2021

ANPE VOL POSAR EN VALOR L'EDUCACIÓ I LA TASCA DE LES  DONES DOCENTS EN TEMPS DE COVID

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, amb el lema: “Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19”

Ahir, avui i demà, ANPE vol reconèixer i aplaudir a totes les docents que per vocació, dedicació i esforç han liderat en primera línia el més dificultós de la pandèmia, amb especial menció a les dones docents, que després del tancament dels centres educatius amb els seus propis recursos i sense temps, van aconseguir continuar amb el procés d'ensenyament-aprenentatge realitzant la seva tasca professional, i que des de l'inici d'aquest curs escolar, amb esforç, adaptació i exposició al risc, han “sabut salvar l'Educació amb majúscules”.

Avui, la dona està sofrint amb major intensitat la destrucció de l'ocupació agreujada per la covid-19. El mes de febrer s'ha registrat un increment de 31.404 “aturades” més fins a aconseguir un total de 2.304.779. Engany, l'atur supera els quatre milions per primera vegada des de 2016 i les dones continuen ocupant més de la meitat d'aquesta xifra.

Un estudi de la UNESCO mostra que només el 35% de l'alumnat matriculat en les carreres universitàries vinculades a les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques en connexió amb les Arts i Humanitats) són dones. Concretament a Espanya, hi ha menys presència en els ensenyaments de Formació Professional vinculades a disciplines STEAM, en particular en algunes famílies professionals com a Informàtica i Comunicacions (amb només un 11,4% d'alumnes), Fabricació Mecànica (9,4%) o Electricitat i Electrònica (4,8%). En el Batxillerat de Ciències i Tecnologia són el 47% de l'alumnat. La situació és similar en els Graus i Màsters universitaris: només un 12,9% dels estudiants d'Informàtica són dones i en les titulacions relacionades amb Enginyeria, Indústria i Construcció són el 28,5%.

Aquestes dades continuen mostrant que encara falta camí per recórrer en els drets i igualtat d'oportunitats. Des d’ANPE estam convençuts que l'educació, el coneixement i la cultura són les claus dels avenços en la igualtat efectiva entre homes i dones.

En aquest dia, també volem destacar el gran paper que en la història ha tingut la dona en el món de l'educació. Van ser pioneres en l'accés a estudis superiors com al món laboral. Una professió indispensable, amb rellevància i responsabilitat social.

Avui gràcies a aquestes dones d'ahir, cada vegada hi ha més alts càrrecs i llocs de direcció i responsabilitat en el món educatiu, en tots els àmbits laborals i empresarials, així com en l'espectre polític.

Ahir gràcies a aquestes dones d'avui, el virus que va amenaçar amb interrompre l'educació en el món no aconseguís vèncer-nos.

Demà els deurem que sense aplaudiments continuïn demostrant que un futur igualitari sigui possible.

Sí, et mereixes un aplaudiment……ahir, avui i demà!