Reunió paritària del servei de prevenció de riscos laborals


03 Mar, 2021

REUNIÓ PARITÀRIA DEL SERVEI DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

Avui dimecres 3 de març, hem tingut una reunió amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals i Salut per parlar sobre la vacunació per la COVID-19. 

Referent a la vacunació del professorat:

  • Els docents entre 56 i 65 anys se’ls vacunarà amb la vacuna de RNA missatger després del grup 4 i el grup 5. 
  •  Els docents que estan de baixa per incapacitat temporal o altres qüestions (maternitat, lactància) es vacunaran com si estiguessin en actiu. 
  • Els docents que estan en excedència seran vacunats després de la vacunació dels docents en actiu. Tot això, sempre que siguin menors de 55 anys. 
  • Aquells docents que tenen substitucions COVID també seran vacunats, ha estat la pròpia DG de Personal Docent qui ha passat el llistat directament a salut. 
  • Els docents que estan de baixa per grups de risc, segurament hauran de rebre la vacuna de RNAm missatger, se’ls cridarà quan els toqui (grup 7) hi aniran després dels docents i del grup 4 i 5.
  • Quant als aprovats per oposicions que es celebraran al juny-juliol del 2021 i que han de fer pràctiques als centres, es vacunaran abans de la seva incorporació als centres.
  • Els docents funcionaris que són de MUFACE entitat privada es vacunaran com la resta de docents. 
  • La DGP Docent també ha passat el llistat a salut dels docents que formen part del Servei d’Inspecció Docent i dels alliberats a sindicats, per dur a terme la seva vacunació quan correspongui.
  • Els que no es vulguin vacunar ara, però es volen vacunar d’aquí a uns mesos, hauran de contactar al número d’informació de vacunació. 

Els docents que treballen a una illa diferent de la que resideixen poden vacunar-se on els hi sigui més còmode. Si estau en un altre illa, cridau per canviar el lloc de citació. La segona dosi d’AstraZeneca es donarà a les 10-12 setmanes, per tant, es calcula que per maig es vacunarà els docents, no obstant això, quan reben la primera dosi ja se’ls marca la data de la segona inoculació. Pel que fa a les vacunes de Pfizer i Moderna, la segona dosi es dóna als 21 i 28 dies respectivament.

Aquells que ja han passat la COVID només se’ls posarà una dosi si és menor de 55 anys, ja que els estudis han demostrat que d’aquesta manera la persona ja desenvolupa la immunitat completa com si s’hagués posat les dues dosis.

Se’ns informa que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals ha donat partides econòmiques perquè els centres comprin FFP2 per a tots els seus docents (no només per als mestres d’infantil I de risc), amb la finalitat de substituir les mascaretes de tela, ja que ha canviat la normativa a nivell europeu i ja no estan recomanades. En principi la partida econòmica correspon a unes 60 mascaretes FFP2 per docent. 

Pel que fa a les reunions als centres educatius de manera presencial, es poden fer seguint els criteris d’higiene i seguretat, però la inspecció educativa recomana continuar amb les reunions per videoconferència. 

Des d’ANPE hem demanat que es donin els dies necessaris perquè els docents puguin recuperar-se dels efectes secundaris de la vaccinació, però la Conselleria de moment, contempla atorgar les primeres 24 hores amb el 100% de la retribució. També hem demanat que aquesta immunització es faci escalonada, tant per la primera dosi i de cara a la segona, amb la intenció d’evitar l’absència de tota la plantilla del mateix centre. En aquest sentit, el Servei de Salut estudiarà la proposta. Respecte a la nostra petició d’aclarir quines pautes s’han de seguir per minimitzar els efectes secundaris, Salut recomana prendre 1g de paracetamol 6 hores abans de la vacuna, així mateix si després de la injecció també teniu símptomes, podeu prendre una nova dosi de paracetamol.

Finalment, davant els rumors, Salut informa que les dues vacunes, Pfizer i AstraZeneca, són igual d’efectives i segures, els darrers assajos clínics que s’han fet és que la vacuna d’AstraZeneca arriba a una efectivitat de fins a un 90%. Les vacunes tenen mecanismes diferents, en el cas de l’administrada als docents, és un adenovirus modificat i té el mateix mecanisme que la vacuna de l’Ébola. 

Des d’ANPE és important que recordeu que ja no es demana justificant metge els tres primers dies d’absència justificada, i que tampoc es descompta cap retribució als docents. Des del sindicat vos recomanam que si vos trobau indisposats per la vostra incorporació, parleu amb el vostre director per tal que la falta sigui justificada i procureu dur el carnet de vaccinació per demostrar el motiu que ho acrediti. D’aquesta manera vos podreu recuperar totalment si ho heu de menester.