ANPE aposta per cobrir totes les places docents i recuperar la confiança del professorat


11 Sep, 2024

ANPE APOSTA PER COBRIR TOTES LES PLACES DOCENTS I RECUPERAR LA CONFIANÇA DEL PROFESSORAT

Avui comencen les classes a Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, i des d'ANPE continuam reclamant que es continuï amb la cobertura de totes les places de la plantilla docent que es puguin generar durant aquesta setmana, a causa de baixes i permisos sociolaborals.

  • A més, per als ensenyaments que inicien el curs a finals de setembre, com ara FP, Conservatori i EOI, demanam que es prevegi la cobertura d'aquestes vacants, davant de la falta de professionals d'aquestes especialitats.
  • En relació amb el tràmit d'interins i malgrat les dificultats informàtiques de la passada adjudicació, cal destacar que, gràcies a la incorporació de 770 noves places aconseguides a la Mesa Sectorial, s'ha obtingut un nombre inèdit de places en aquest primer tràmit que ajudaran a garantir un inici de curs amb tots els docents a les aules.
  • Pensam que per potenciar la qualitat educativa és essencial no deixar cap alumne sense el seu professor, per això, hem defensat augmentar les places de substitucions ràpides (TA) per cobrir les baixes de pocs dies evitant que els mateixos companys les hagin d'assumir.


SEGUIMENT DE L'ACORD MARC I ALTRES REPTES

En relació amb l'Acord Marc, ja s'han arribat a complir 20 dels 36 punts, de manera que sol·licitam a Educació que posi data per convocar la comissió de seguiment a l'octubre i planificar de manera definitiva la resta d'apartats pendents.

Cal recordar que les mesures progressives anunciades per reduir els efectes que genera la insularitat, haurien de compatibilitzar-se amb ajuts al lloguer que facilitin l'accés a l'habitatge per a docents, especialment per als professionals que s'han de desplaçar a una altra illa.

Pel que fa a l’etapa 0-3, des d'ANPE consideram necessari incrementar progressivament les places públiques i gratuïtes en aquesta etapa, garantint una dotació suficient d'especialistes en educació infantil. Per això, continuam apostant perquè aquesta pugui ser assumida majoritàriament per la pública i pel seu professorat.

En relació amb el Pla d'infraestructures educatives i climatització sostenible, necessitam continuar amb la creació de nous centres per atendre en igualtat a tots els alumnes de les illes. A més, hem d'estar preparats per combatre les temperatures extremes i apostar per una climatització eficient que garanteixi unes condicions òptimes a les aules.

 

ENS PREOCUPA EL BENESTAR DEL PROFESSORAT

Un dels nostres objectius és recuperar la confiança del professorat, per això, consideram necessari evitar els continus canvis normatius. Des de la nostra organització demanam que s'apliqui la flexibilització de l'avaluació LOMLOE, que s'estableixi un pla efectiu de reducció de la burocràcia i es respecti la figura docent. Aquest fet fa que el professorat hagi d’estar justificant-se de manera contínua davant d'alumnes, famílies, companys, equips directius i la mateixa Conselleria, cosa que eleva el seu estrès diari.

En relació amb la promoció i la titulació de l'alumnat amb matèries suspeses, continua sent una mesura que no agrada als nostres professionals.

Finalment, des d'ANPE pensam que l’Estat hauria d'implicar-se en les dificultats que travessa les Balears, facilitant un plus d'insularitat digne i millorant el finançament de les illes, ja que la carestia de la vida s'ha tornat insostenible els darrers 20 anys, i els nostres alumnes mereixen una educació en equitat amb la resta de territoris. També pensam que, per poder assumir tots aquests reptes, s'hauria d'incrementar els pressupostos autonòmics destinats a educació.