Carta del President d'ANPE


30 Nov, 2018

Benvolguts companys i amics:

El proper 4 de desembre es celebraran les eleccions sindicals per escollir els delegats de les juntes de personal, que són els que van a representar els interessos del professorat davant les diferents administracions públiques en tots els fòrums derivats d'aquesta representació. Es celebren aquestes eleccions en un moment d'enormes dificultats polítiques i socials, marcades pel desafiament secessionista i el canvi de govern sorgit després d'una moció de censura. Vivim temps d'incerteses, però també de grans reptes pel que fa al món educatiu i en el sindical. En aquest període transcorregut des de les últimes eleccions fa quatre anys, tot i haver-se iniciat una millora de la situació econòmica, encara no ha arribat plenament l'anunciada recuperació a l'àmbit educatiu ni pel que fa a la inversió educativa que ens apropi a la mitjana dels països del nostre entorn ni als drets laborals i professionals adquirits pels docents al llarg de diverses dècades, en un perjudici clar a l'educació pública i el seu professorat.

Tot i que s'ha elaborat un projecte de llei per derogar parcialment algunes retallades, en concret per recuperar l'horari lectiu del professorat, la substitució i cobertura immediata de les baixes i la disminució de les ràtios, el resultat final del text és decebedor tot i haver-se aprovat una esmena d'ANPE en el Consell Escolar de l'Estat inclosa en el projecte de llei perquè els professors de Secundària imparteixin un màxim de 18 hores lectives i els d'Infantil i Primària 23. Doncs bé, el Govern ha fet cas aquesta recomanació i el text final aprovat en Consell de Ministres no ho contempla tota vegada que deixa en mans de les CCAA l'aplicació de l'horari del professorat. Queden encara moltes qüestions pendents per a millorar les condicions del professorat i l'impuls que necessita l’ ensenyament públic.

En ANPE creiem que l'educació és la millor política social i la inversió més segura per sortir de la crisi de valors i també de la crisi econòmica. I que el professorat és el principal factor de qualitat en l'educació. Per això hem estat sempre al vostre costat en els centres i en les nostres seus i hem intervingut en el debat social i davant les diferents administracions públiques en tots els àmbits de participació i representació portant la veu del professorat i les seves reivindicacions, creant opinió sobre els canvis que necessita l'educació a Espanya. Per això hem creat en el seu dia el Defensor del Professor i hem impulsat el reconeixement de l'autoritat, els canvis en la normativa sobre convivència. I per això hem posat en marxa campanyes recents de tanta rellevància social com la millora de la convivència a les aules, l'equiparació salarial, l'impuls de la Formació Professional, el bon ús del WhatsApp, campanyes contra la burocràcia en els centres, la infermera escolar en els centres col·laboració amb SATSE ..., que sens dubte responen a moltes de les vostres demandes. Nosaltres no disposem del BOE per redactar lleis, per això no podem prometre el que no podem complir, però sí tenim una capacitat d'influència important i és fer-nos ressons de les inquietuds i necessitats del professorat i defensar-les amb fermesa perquè la seva tasca estigui més reconeguda i més prestigiada, el que sens dubte repercutirà també en la millora de l'ensenyament públic. En aquest escenari polític i social tan complex, en el qual els docents veiem com segueixen sense afrontar-se els veritables canvis i reformes que necessita l'educació a Espanya i, menys encara, sense abordar la situació del professorat i el seu futur professional, és quan més hem d'exigir una nova forma de fer sindicalisme. Creiem fermament que els models sindicals antics estan esgotats perquè responen més a interessos i estratègies polítiques partidistes que al veritable interès professional dels docents. Per això la professionalitat, la coherència i el rigor de ANPE són l'autèntica alternativa sindical en l'ensenyament. Estam segurs d'haver deixat clar fins ara, amb les nostres iniciatives i reivindicacions, amb el nostre compromís i treball, que som un sindicat diferent.

Perquè en ANPE tots som docents, som només de l'ensenyament públic i ens esforcem tant en millorar l'educació com en què es reconegui la rellevància social d'aquesta professió. Això ens obliga a exigir-nos a nosaltres mateixos aquesta independència i aquesta professionalitat per la qual ANPE sempre ha apostat, i, ara més que mai, que, malgrat totes les dificultats i tensions polítiques i territorials, hem de ser fidels als nostres principis i valors que conformen la nostra essència sindical i la nostra raó de ser. ANPE ha experimentat en aquest període un gran increment en la seva afiliació i la nostra única ocupació és lluitar per l'educació i pel professorat de l'ensenyament públic. No depenem de ningú més que de vosaltres, per això és fonamental per seguir impulsant aquestes propostes que ens doneu el vostre suport i el de tots els que comparteixen aquests principis i valors el proper dia 4 de desembre. Us demanem i esperem el vostre recolzament. En primer lloc, participant en les eleccions sindicals, perquè qui s'absté vota a l'administració en restar força als que han de representar. Però, sobretot, votant a ANPE, perquè és un vot útil i decisiu per defensar els legítims interessos del professorat. Creiem que més enllà de la política hi ha la tasca educativa, més enllà de les anades i vingudes del Govern, hi ha la importància de l'educació, i només comptant amb vosaltres, els nostres companys de professió, els professors i mestres que dia a dia feu gran nostre treball, podrem canviar les coses. Gràcies per endavant per aquest vot de confiança que aneu a posar en nosaltres i per difondre el nostre missatge entre els companys que es trobin indecisos. Ens comprometem, com hem fet sempre, a no defraudar i estar a l'altura d'aquesta confiança.

Nicolás Fernández Guisado

President nacional d'ANPE

1.-cartel-vota-anpe-2018