"La insularitat no pot ser un problema per als nostres docents"- Entrevista al president d'ANPE, Víctor Villatoro


02 Ago, 2024

"La insularitat no pot ser un problema per als nostres docents"

Víctor Villatoro, president d'ANPE Balears, considera imprescindible començar el curs amb tot el professorat a les aules.

Amb l'inici de curs cada vegada més pròxim, el president del sindicat ANPE Illes Balears, Víctor Villatoro aposta per garantir la cobertura de tota la plantilla docent quan comencin les classes i així, evitar que quedin vacants sense cobrir som va passar el curs passat, sobretot a les Pitiüses. Després d'un any intens, Villatoro assegura que, encara que hi hagi hagut un canvi de govern, el curs ha transcorregut amb normalitat. Si bé és cert que, des del sindicat, continuen reivindicant els problemes que el professorat els trasllada i que a futur esperen aconseguir perquè la qualitat educativa a les illes millori.

1. Segons el sindicat, com es troba la situació del sistema educatiu a les Balears?

En primer lloc, la qüestió de la insularitat afecta directament el professorat. Aquesta peculiaritat ho dificulta tot, la cerca de habitatge, els alts preus, la cobertura de les places, entre altres qüestions. Si ens referim al sector docent, el problema s'agreuja a l'hora de convocar oposicions, cobrir substitucions o als concursos convocats que suposen la mobilitat entre illes.
Molts docents que s'acosten al sindicat ens expliquen que estan esgotats dels canvis normatius continus i l'excés de tasques burocràtiques que han de fer durant la jornada laboral que suposen un estrès a l'hora d'exercir la seva professió.

D'altra banda, els resultats de l'últim informe PISA va deixar les Balears en una posició molt mala i per això, cal millorar els resultats acadèmics dels nostres alumnes potenciant la comprensió lectora i matemàtica.

També ens hem adonat que l'abandonament escolar als joves augmenta per la gran oferta laboral que hi ha a les illes, especialment al sector serveis. Per aquest motiu, ens hem d'adaptar a aquesta realitat, diversificant l'FP i creant nous cicles formatius per aconseguir que els nostres joves continuïn amb la seva formació acadèmica.
Finalment, destaquem que la pandèmia i la implantació anticipada de la LOMLOE ha deixat mancances en l'adquisició de competències, així com passar de curs o titular amb matèries suspeses, una qüestió que no agrada al professorat.


2. Per això, quins són els reptes que es proposa ANPE per a aquest nou curs?

Resoldre de manera urgent els problemes derivats de la insularitat. Aquest fet no pot ser un problema pels nostres docents. Per això fa més de quatre anys que reivindiquem uns serveis públics de qualitat. Al nostre sector, des d'ANPE considerem molt necessari implementar incentius econòmics, ajuts a l'allotjament i generar un fons social que faciliti la cobertura de places, entre altres propostes que hem traslladat a la Conselleria a les diferents Meses d'Insularitat.

A més, hem traslladat al conseller Vera la necessitat d'establir un pla que redueixi la burocràcia als centres per simplificar tràmits i avaluacions, ja que han portat de cap el professorat durant anys anteriors.

Prioritzar la renovació de les infraestructures educatives és molt important, perquè l'augment incessant d'alumnat ens condueix a construir nous centres i millorar-ne els ja existents.
Com a sindicat, el nostre eix vertebral és el professorat de la pública, de manera que vetllar per les condicions sociolaborals és clau per millorar l'educació pública. Per això insistim, no només a complir amb l'Acord Marc signat, sinó que pretenem millorar-lo, i si és possible, signar-ne un de nou amb aquest govern, per tal de poder afegir nous punts que van quedar sense recollir al pacte anterior.

3. Fa anys que demaneu una reducció de la burocràcia, quines són les mesures proposades pel sindicat en aquest aspecte?

Des d'ANPE pensam que el professorat s'ha de centrar en la tasca docent i no en el treball administratiu. Molts professionals es queixen que perden molt de temps emplenant informes i documents, desmotivant-ne la vocació.

Som conscients que hi ha mesures que tenen un cost considerable i depenen del pressupost anual com ara la reducció de càrrega lectiva, baixada de ràtios o incloure personal d'administració i servei. Tot i això, hi ha altres iniciatives que proposem que no comportin cap despesa econòmica, com ara reduir informes, simplificar documents institucionals dels centres, facilitar les situacions d'aprenentatge, millorar el GESTIB, potenciar la documentació digitalitzada o millorar la coordinació entre els centres i l'Administració.

4. Una qüestió també important és la millora de les infraestructures. Des del sindicat Com abordeu aquesta qüestió?

L'Acord Marc recull la creació de nous centres educatius i la seva climatització. Nosaltres reclamem que el pla d'infraestructures plantejat per als pròxims 10 anys suposi la creació de nous centres amb prou espais, ja que la població creix i cada vegada hi ha més alumnes a les illes. A més, hem d'apostar per una climatització sostenible i eficient, instaurar més zones verdes als patis per ajudar així, a combatre les temperatures creixents i millorar el benestar dels nostres alumnes i professors.

5. Si parlem de l'Acord signat amb l'anterior Govern, ¿s'està complint?

A les reunions de la Comissió de Seguiment de l'acord, en què ANPE en forma part, hem aconseguit que 20 dels 36 punts de l'acord es compleixin en només un curs escolar. Com a novetats, s‟ha acordat una carrera professional compatible amb els sexennis, s‟han incorporat 700 nous professionals a conseqüència de la reducció de l'horari lectiu a primària i secundària i s‟han creat les places de difícil cobertura com passa amb el col·lectiu sanitari, entre d‟altres mesures importants. Des del sindicat ens mantindrem vigilants, amb l'objectiu de vetllar pel compliment de tots els punts i, si el pressupost ho possibilita, millorar-lo.

6. Quins són els punts que considereu més urgents a treballar?

El professorat ens reclama una reducció de les ràtios, especialment a infantil i primària. Som conscients que és una mesura costosa que depèn dels pressupostos anuals, però confiem que es tingui en compte i es vinculi d'alguna manera al pla d'infraestructures que treballa el Govern i que es troba en desenvolupament.

7. Conselleria ha fet públic que el 16% de les famílies de les Balears s'han adherit al pla pilot voluntari i el 80% restant han triat el català com a primera llengua. Quina és la vostra opinió sobre això?

Des que es va anunciar aquest pla, ja ens vam anticipar que tenia difícil cabuda a l'escola pública per la manca d'espais i recursos humans. Nosaltres insistim que no cal perdre el focus i resoldre les qüestions que realment preocupen el professorat durant el seu dia a dia als centres educatius.

8. Un dels vostres majors reclams durant el curs ha estat posar solució a les dificultats que genera la insularitat. Què suposa aquesta peculiaritat de la nostra comunitat autònoma per als docents?

Molts docents perden diners per anar a treballar. Aquesta qüestió afecta especialment les Pitiüses, on els preus abusius dels lloguers comporten que hi hagi professionals del sector que es veuen obligats a viure uns dies als seus vehicles, dutxant-se en gimnasos o vivint en pisos petits amb moltes persones, una situació que volem solucionar urgentment, ja que no volem que la insularitat continuï sent un problema per als nostres educadors.

9. Considereu que el problema de la insularitat hauria de ser una prioritat per al Govern?

Fa anys que reivindicam aquest fet, liderant la plataforma sindical UNISEP. Estem convençuts que durant aquests darrers anys ens hem fet escoltar a través de testimonis reals dels nostres afiliats que han estat vivint a Eivissa o Formentera, també ens hem manifestat amb plàtans inflables als carrers.
En aquest darrer curs, ens hem reunit amb la presidenta del Govern, Margalida Prohens, el delegat del Govern a les Balears, Alfonso Rodríguez, i amb el conseller d'Educació, Antoni Vera, a qui els hem transmès la nostra preocupació per aquesta situació que pateixen els docents i que repercuteix en els alumnes, a fi que govern autonòmic i estatal treballin conjuntament per posar en marxa solucions de manera imminent.

10. Des d'ANPE, quines solucions proposeu perquè un docent veu atractiva una plaça fora de la seva illa de residència?

Com hem dit anteriorment, cal incentivar econòmicament les places i potenciar la mobilitat dels nostres professionals.
La nostra línia sempre ha anat enfocada a actualitzar el plus de residència per als docents de totes les illes, una gran aposta per poder fer front a la carestia de la vida que s'ha tornat insostenible en els darrers 20 anys.

En aquests moments hem aconseguit plantejar les places de Menorca, Eivissa i Formentera de difícil i molt difícil cobertura per a aquelles especialitats on no hi hagi candidats, sigui quina sigui l'illa. Establir ajudes al lloguer per a aquells docents desplaçats, especialment quan es tracta de cobrir substitucions, una mesura que creim que incentivaria que els alumnes no es quedin sense professor a l'aula durant aquestes substitucions més curtes.


 

menorca-es-diari
diario-ibiza