ANPE RECLAMA SOLUCIONS PER RESOLDRE LA INSULARITAT TAMBÉ A MENORCA
Fa anys que des del sindicat lideram les reivindicacions per mitigar els efectes derivats de la insularitat, per això, en aquesta segona mesa, celebrada aquesta vegada a Menorca, ANPE ha reclamat solucions que resolguin les dificultats que comporta viure també a aquesta illa, ja que la carestia de vida i la mobilitat, suposen un sobrecost afegit a què els menorquins han de fer front.
A la reunió mantinguda a Maó, Educació ens ha presentat les mesures a debatre i a desenvolupar específicament a les futures taules, una de les primeres propostes posades sobre la taula, és que es podrien arribar a catalogar una sèrie de places com a molt difícil cobertura a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera. Després d'aquest anunci, creim que és una primera passa, però pensem que, en els pròxims pressupostos autonòmics, caldria tenir en compte una partida exclusiva per incrementar un complement d'insularitat per a tots els docents, així com mesures que contrarestin els sobrecostos de la carestia de la vida en aquestes illes.
D'altra banda, per part del sindicat hem suggerit propostes a curt, mitjà i llarg termini amb la finalitat de donar resposta a les necessitats que ens ha plantejat el professorat al llarg dels darrers mesos.
El portaveu d'ANPE en Menorca, Fran Pla, ha explicat que "en aquesta illa, cada cop esteim més a prop de la situació extrema que es viu a Eivissa i Formentera, ja que la problemàtica que genera la insularitat s'ha incrementat els darrers anys". Per això, des de la nostra organització hem reclamat l'augment del plus d'insularitat considerant l'illa de cobertura difícil i molt difícil, ja que els preus dels lloguers a Ciutadella i Maó continuen incrementant-se, i la manca de connexions per mar i aire dificulten i encareixen el trasllat dels docents.
Cal afegir que, hem demanat solucions per a personal desplaçat i resident, amb comissions de serveis especials, un fons social adequat a la mobilitat i grups de substitució ràpida, perquè els nostres professionals exerceixin la docència en igualtat de condicions amb altres comunitats autònomes.
Per facilitar el retorn del professorat afectat, pensam que atorgar comissions de servei en una segona volta, abans d'iniciar el curs escolar, podria ajudar a resoldre situacions difícils si s'ofereixen les noves jubilacions sol·licitades, les peticions d'excedències per a tot el curs, les fusions de dues mitges jornades, i fins i tot els grups de substitució ràpida, de manera voluntària.
En la mateixa línia, reivindicam que a més de considerar-se places de cobertura molt difícil aquelles assignades a centres penitenciaris i aules hospitalàries, també es podria afegir un complement específic exclusivament per a aquestes places.
Recordem que, fa unes setmanes ja vam traslladar al delegat del Govern, Alfonso Rodríguez, la necessitat que Estat i Govern treballin conjuntament per resoldre aquesta situació, ja que la doble i triple insularitat només suposa 13 euros mensuals de diferència, mentre que, a les Canàries, Ceuta i Melilla, s'arriba als 650 i 1000 euros mensuals, respectivament.
Finalment, des de l'ANPE demanam a l'Administració resultats factibles com més aviat millor, especialment per a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, on la situació s'està tornant insostenible.