MESA SECTORIAL DE DIMECRES 26 DE NOVEMBRE AMB EL CONSELLER D’EDUCACIÓ
Avui dimecres 26 de novembre hem assistit a una Mesa Sectorial d’Educació amb la presència del Sr. March, per tractar:
- Propostes d’aspectes a negociar per a un possible segon Acord.
- Proposta de treball per al procés de negociació d’un possible Acord.
En primer lloc el Conseller proposa un inici d’acord, el qual estaria obert a noves aportacions, que contempla una sèrie de mesures que se poden anar desenvolupant en meses tècniques posteriors.
Des d’ANPE consideram que la proposta inicial s’ha de millorar, concretar i calendaritzar, si es pretén rebaixar la tensió que es viu actualment en els centres educatius. Si no té cap efecte d’aplicació pel 2023, pensam que es podria convertir en un acord totalment electoralista pel Govern. A més, hem advertit que moltes de les qüestions plantejades s’han de fer perquè el Ministeri obliga a complir o són punts obligats a aplicar.
Cal recordar, que primer caldrà complir tot el que va quedar pendent de l'acord anterior, signat en 2015, on no s'han aconseguit la rebaixa lectiva en secundària ni la dels nostres majors, així com queda pendent el pagament de l'estiu per als nostres interins, que ens preocupa bastant.
Després d'això, consideram que s'ha de plantejar un document que millori les condicions sociolaborals dels docents, les infraestructures educatives i la flexibilització de la implantació de la nova llei, amb temps, formació prèvia i menys burocràcia per als nostres educadors.
D'aquesta manera, l'acord hauria de contemplar mesures immediates, ja que moltes de les presentades són a mig i llarg termini, sense dates concretes. Per la nostra organització, és imprescindible una rebaixa lectiva per mestres i professors per enfortir l’acció tutorial (fonamental pels nostres l’aprenentatge dels nostres alumnes), un increment retributiu per tot el professorat (amb la carrera professional, la pujada salarial i el reconeixement de la insularitat) per pal·liar les dificultats de la carestia de la vida a les illes, especialment a Menorca, Eivissa i Formentera. No podem oblidar que a les illes balears no s'ha fet cap avanç significatiu en les condicions laborals docents des del 2015.
Des d’ANPE hem realitzat una enquesta ràpida, on podem extreure com a conclusió, que el 90% dels educadors estan enfadats amb aquesta Conselleria i ens demanen que continuem amb les mobilitzacions, ja sigui amb concentracions fora de l'horari lectiu o amb vagues, si no s'aconsegueix una millora de les condicions de treball i un ajornament en l'aplicació de les situacions d'aprenentatge i l'avaluació.
Finalment, el Conseller es disposa obert a ampliar aquest document amb noves propostes i es mostra disposat a calendaritzar els punts que pugui contenir l’esborrany que es treballi.
Al torn de paraula ens comuniquen que dijous 3 de novembre tindrem una Mesa Sectorial sobre el concurs de mèrits amb les places per especialitats i un punt amb la contractació de professorat d’FP. D’altra banda, ens informaran d’una altra Mesa Sectorial pel 8-9 novembre amb les oposicions i l’oferta pública.
PD: vos deixam les gràfiques de l’enquesta al professorat.