L’ÚS DE LA MASCARETA MULTIPLICA ELS PROBLEMES DE VEU, ESPECIALMENT EN ELS DOCENTS
Aquest fet resulta perquè es tendeix a forçar la veu, ja que en limita el volum. Per evitar aquests problemes, els logopedes recomanen:
- Hidratar molt
- Parlar amb més pauses
- Articular més
- No forçar el volum.
Un dels col•lectius més afectats és el dels docents. La veu és una eina de treball i de comunicació fonamental per l’ensenyament. La nostra professió és la que presenta major nombre de trastorns de la veu, on la prevalença és del 5% per la població general, mentre estudis recents mostren que entre el professorat arriba al 57%, on:
▪️ 20% de lesions orgàniques (nòduls, pòlips, edema de Reinke),
▪️ 8% de laringitis crònica
▪️ 29% de lesions funcionals.
La incidència de la patologia vocal és d’uns 4 nous casos per 1.000 docents i any. Per una banda, les lesions orgàniques són més prevalents en les dones (25,4%) que en els homes (9,5%). D’altra banda, les lesions funcionals i les laringitis cròniques són més prevalents en els homes (36,5% i 13,3%) que en les dones (24% i 5%).
Des d’ANPE volem recordar que els nòduls de les cordes vocals estan reconeguts com a malaltia professional docent. Alguns afiliats/des ens han comunicat que han desenvolupat afonies lleus des de l’inici de la pandèmia i cal prevenir aquests trastorns, per això podeu posar-vos en contacte amb la logopeda del Servei de Prevenció de Riscos Laborals (971176037), per tal que vos pautin orientacions en l’ús de la veu o reclamar un micròfon (prèvia consulta amb el tècnic de prevenció del servei) perquè ho pugui indicar, pel professorat que ho necessiti, i prevenir així futures lesions.
Accediu a la notícia a IB3