VIII Congrés sindical estatal d'Anpe


18 Jun, 2018

El VIII Congrés sindical estatal d'ANPE ha reelegit a Nicolás Fernández Guisado com a president nacional d'ANPE juntament amb el nou secretariat estatal.

ANPE ha celebrat els dies 14 i 15 de juny el seu VIII Congrés sindical ordinari amb el lema "Sóc docent, Sóc de l'ensenyament públic, Sóc d'ANPE". Més de tres-cents delegats d'ANPE de tot Espanya han reelegit a Nicolás Fernández Guisado, president nacional d'ANPE des de l'any 2006, per presidir de nou l'organització durant els propers quatre anys. El president nacional d'ANPE compta amb un equip alhora renovat i expert, i amb un treball que ha impulsat ANPE cap al futur i l'ha convertit en un referent per a l'educació i el professorat a Espanya.

El passat 7 de juny, ANPE va complir quaranta anys com a organització sindical que des dels seus senyals d'identitat d'independència i professionalitat ha estat i continua sent un referent en el món educatiu dedicat a millorar les condicions laborals del professorat, a dignificar la seva professió, a recuperar seva autoritat pedagògica i didàctica ia la defensa de l'ensenyament públic com a eix vertebrador del sistema educatiu i garantir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats.

Al Congrés s'han aprovat dues ponències en dues qüestions fonamentals: "Els reptes i desafiaments de l'Educació per al proper quadrienni i el professorat com a factor clau del procés educatiu" que marquen els nostres objectius immediats de cara als propers quatre anys. ANPE vol seguir sent el gran sindicat del professorat de l'ensenyament públic que defensi un projecte comú a tot l'Estat fent-ho compatible en les CCAA i en tots els fòrums i àmbits territorials en els quals exerceix la seva representació.

Aquest període ha estat marcat per la inestabilitat política i per una crisi territorial sense precedents davant el desafiament secessionista a Catalunya, que ha condicionat, i segueix condicionant la vida pública, de la qual no és aliena l'educació.

ANPE segueix ratificant la necessitat d'un pacte educatiu, però som escèptics al respecte. Però cal abordar moltes qüestions amb pacte o sense. Per això, apel·lem a la responsabilitat de tots per abordar i consensuar algunes prioritats bàsiques que ens permetin introduir millores en el nostre sistema educatiu en una sèrie d'aspectes: "Millora del rendiment escolar,", "Modernització del sistema educatiu", un "Pla Estratègic de Formació Professional","Informació i avaluació com a factors per millorar la qualitat de l'educació" i, per descomptat "El professorat". Amb caràcter transversal a tots aquests reptes, cal impulsar l'ensenyament públic i arribar a un acord de finançament que permeti emprendre les reformes i canvis necessaris en igualtat de condicions a tot l'Estat.

ANPE exigeix ​​dur a terme una sèrie de mesures per millorar el sistema educatiu i al seu professorat:

- La vertebració i cohesió del nostre sistema educatiu, això afecta entre altres qüestions a la definició dels continguts bàsics i comuns, a la regulació i el dret del castellà, a l'establiment de les avaluacions censals i de diagnòstic en els nivells obligatoris ia la pròpia regulació dels cossos docents, a la necessitat d'elaborar una EBAU de caràcter estatal homogènia que garanteixi la igualtat tant en els continguts com en els criteris d'avaluació, ...

- Abordar la situació del professorat i el seu futur professional, que serveixi per donar resposta als nous reptes als quals s'enfronta la professió docent, en un doble aspecte: una llei de la professió docent i un Estatut del Professorat, que defineixi com atraure els millors professors a les aules, com formar-los i com regular una carrera professional que faci atractiva i motivadora l'acompliment de la seva funció i que contempli unes retribucions equiparables a tot l'Estat. Per ANPE s'ha de fer des de dos premisses elementals: des del respecte sempre a les situacions jurídiques individualitzades del professorat actual i comptant sempre amb la seva participació i implicació.

- Necessitem revertir les retallades en Educació derogant els RD 14 i 20 de 2012 i l'establiment un marc de negociació que permeti la recuperació de les condicions laborals i professionals perdudes pel professorat i altres mesures per a la millora de la qualitat de l'ensenyament públic. Aquests RD van tenir com assenyala la seva pròpia exposició de motius seu caràcter transitori i no hi ha excusa per seguir mantenint-lo en vigor, impedint baixar les ràtios, recuperar programes de reforç, o disminuir la càrrega lectiva del professorat.

- Dissenyar un Pla Nacional de Millora de la Convivència Escolar que permeti la millora de la convivència als centres educatius i contempli el desenvolupament reglamentari de l'autoritat del professor, un programa de prevenció d'assetjament escolar que inclogui l'acceleració dels protocols de protecció a les víctimes, un pla específic de formació del professorat i la reactivació de l'Observatori Estatal sobre la Convivència Escolar, entre altres mesures.

Correspon al Ministeri d'Educació, juntament amb les CCAA, liderar, coordinar i impulsar les reformes necessàries, sense més dilació ni excusa. Perquè el sistema educatiu no pot seguir regint-se per la inacció, la transitorietat i la incertesa a què s'ha vist sotmès en els últims anys. Coneixem la complexitat i dificultat de gestionar la política educativa, però per això mateix s'ha de comptar-hi amb l'experiència, la participació i implicació dels professionals de l'educació i dels seus representants.

Des d'ANPE ens oferim a defensar aquests plantejaments i a oferir la nostra lleial col·laboració per dur-los a terme en tots els fòrums i àmbits de representació en els quals tenim presència sindical i aconseguir que l'educació arribi a la prioritat que es mereix en la política i en la societat.