L'advocada general del TUE, avala la validesa de l'acord ANPE-MECD sobre els nomenaments dels interins en els mesos d'estiu


01 Jun, 2018

L'advocada general assenyala, entre altres arguments, que el cessament dels funcionaris interins al començament de les vacances d'estiu contravé l'acord de 10 de març de 1994, aconseguit entre la Direcció General de Personal i Serveis del Ministeri espanyol d'Educació i Ciència i el sindicat ANPE.

Davant les tres qüestions prejudicials plantejades pel TSJ de Castella-la Manxa al Tribunal de la Unió Europea, totes elles relacionades amb els cessament del professorat interí en els mesos d'estiu des del curs 2011/2012 a Castella-la Manxa, l'advocada general del TUE proposa al Tribunal de Justícia de Luxemburg que, en la seva futura sentència, declari oposat al dret de la Unió Europea a la "pràctica nacional d'acord amb la qual els docents nomenats en qualitat de funcionaris interins, en el sentit del dret espanyol, per a tot un curs escolar són cessats en finalitzar el període lectiu, mentre que la relació de servei dels treballadors fixos comparables a aquests efectes es manté, no quedant tampoc en suspens".

Considera, per diverses raons, que la finalització del període lectiu no pot suposar una raó objectiva per al tracte desfavorable sofert pels funcionaris interins. L'advocada general assenyala a més que la pràctica espanyola pateix de falta de transparència en un doble sentit: d'una banda, el cessament dels funcionaris interins al començament de les vacances d'estiu contravé un acord de 10 de març de 1994, aconseguit entre la Direcció general de Personal i Serveis del Ministeri espanyol d'Educació i Ciència i el sindicat ANPE, i aplicable també a la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.

El referit acord establia que els funcionaris interins havien de ser mantinguts en els seus llocs durant l'estiu si el 30 de juny hagin prestat serveis durant almenys cinc mesos i mig.

En canvi, segons l'advocada general, la Llei 5/2012, de 12 de juliol, de Pressupostos Generals de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa per a 2012, "pretén eludir dit acord, compensant simplement als funcionaris interins en el moment del seu cessament, de forma proporcional, per un màxim de vint i dos dies de vacances, en lloc de permetre'ls que segueixin percebent el seu sou durant el període sense docència".

ANPE, com a únic signant de dit Acord, ha vingut denunciant en tots els fòrums, inclòs en els tribunals, la vigència del nostre Acord de 1994 per al cobrament dels mesos d'estiu per part del professorat interí amb més de cinc mesos i mig de nomenament a 30 de juny. Després de diversos anys lluitant per recuperar aquest Acord, celebrem que s'obri una via esperançadora després de conèixer les conclusions de l'Advocada General del TUE.

ANPE espera que la sentència que emeti el Tribunal de Justícia de Luxemburg confirmi i ratifiqui les conclusions de l'Advocada General del TUE, el que tendria una gran importància i rellevància per al professorat interí de tota Espanya en donar validesa a l'Acord d'ANPE-MECD de 1994 sobre el nomenament del professorat interí en els mesos d'estiu i que venia sent d'aplicació en moltes comunitats autònomes.