Reivindicacions d'Anpe davant el nou govern i la ministra d'educació


07 Jun, 2018

Des d'ANPE felicitam la nova ministra d'Educació, Isabel Celaá, li desitjam èxits en el seu nou càrrec i li oferim la nostra voluntat de dialogar i arribar a acords per millorar el sistema educatiu i les condicions laborals i socials del professorat que s'han perdut en anteriors legislatures.

Pedro Sánchez ha aconseguit la confiança del Congrés dels Diputats en la moció de censura i ha estat investit com a nou president del Govern. Amb el canvi de Govern s'obre un nou escenari polític i social ple d'incertesa i d’inestabilitat per la complexa aritmètica parlamentària i per les ideologies i territoris diferencials dels diferents grups polítics que articulen aquesta nova majoria, que també es trasllada a l'Educació.

Després de l'elecció de la nova ministra i el seu equip, ANPE des dels seus signes d'identitat d'independència i professionalitat, segueix ratificant la necessitat d'un pacte educatiu, però som escèptics al respecte, pels precedents recents davant la incapacitat acreditada per la nostra classe política, per aconseguir un pacte polític, social i territorial. Noobstant això, és necessari abordar moltes qüestions, tant amb pacte com sense pacte. Per això, apel·lam a la responsabilitat de tothom per aconseguir almenys un acord de mínims sobre aspectes bàsics que tregui a l'Educació de la confrontació ideològica i de la instabilitat i incertesa en què es troba instal·lada.

ANPE exigeix dur a terme una sèrie de mesures per millorar el sistema educatiu i els seus professors que passen per:

• Impulsar l'ensenyament públic com a eix vertebrador del sistema educatiu i garant de la cohesió social i de la igualtat d'oportunitats, i aconseguir un acord de finançament que permeti realitzar les reformes necessàries en igualtat de condicions a tot l'Estat.

• Vertebrar i cohesionar el sistema educatiu, això afecta entre altres qüestions a la definició dels continguts bàsics i comuns, a la regulació i el dret del castellà fent-lo compatible amb les altres llengües vernacles, a la pròpia regulació dels ensenyaments; en definitiva, un marc competencial bàsic en el qual estan perfectament definides les atribucions de l'Estat i les de les CCAA, perquè no es ressenti el principi d'igualtat i de cohesió social a tot el territori nacional.

• Abordar la situació del professorat i el seu futur professional per donar resposta al disseny de la professió docent en un doble aspecte: una llei de la professió docent i un Estatut del professorat tantes vegades promès i incomplit en totes les legislatures anteriors.

• Revertir les retallades en Educació derogant els RD 14 i 20 de 2012 i establint un marc de negociació que permeti la recuperació de les condicions laborals i professionals perdudes pel professorat i altres mesures per a la millora de la qualitat de l'ensenyament públic.

• Elaborar un Pla Nacional de Millora de la Convivència Escolar que permeti la millora de la convivència als centres educatius i contempli el desenvolupament reglamentari de l'autoritat del professor, un programa de prevenció d'assetjament escolar que inclou l'acceleració dels protocols de protecció a les víctimes, un pla específic de formació del professorat i la reactivació de l'Observatori estatal sobre la convivència escolar, entre altres mesures.

Correspon al Ministeri d'Educació, juntament amb les Comunitats Autònomes, liderar, coordinar i impulsar les reformes necessàries per vertebrar i unir el nostre sistema educatiu, combatre el fracàs escolar millorant el rendiment educatiu de tots els alumnes, revertir les retallades i revalorar la professió docent. Perquè el sistema educatiu no pot continuar regint-se per la transitoriedad i la incertesa a les quals s'ha vist sotmès els darrers anys.